U of mensen uit de omgeving van uw kind, bijvoorbeeld leerkracht of zwemleraar hebben hun twijfels omtrent de motorische ontwikkeling en/of houding van het kind. Ter beoordeling hiervan kunt u dan een kinderfysiotherapeut consulteren.
De (kinder-)fysiotherapeut is “direct toegankelijk”. D.w.z. dat u zonder verwijsbrief van huisarts/specialist naar de (kinder-)fysiotherapeut mag.
Wanneer u met uw kind bij ons komt, proberen wij door middel van vragen stellen, observatie en onderzoek de problematiek in kaart te brengen. Meestal hebben wij hier 3 maal een half uur voor nodig. Mocht er tijdens het onderzoek een zogenaamde “rode vlag” naar voren komen dan zullen wij het kind terug verwijzen naar de huisarts of specialist.
Van onze bevindingen maken wij een verslag en geven aan waarmee wij denken het kind te kunnen helpen. Dit wordt uiteraard met u besproken. Het verslag wordt ook naar de huisarts/specialist verstuurd.
Het kan best zijn dat wij vinden dat kinderfysiotherapie niet te beste oplossing is. Wij bespreken dan met u en eventueel de huisarts door wie het kind dan wel geholpen kan worden.
Afhankelijk van de hulpvraag ziet in grote lijnen het onderzoek er als volgt uit:
Wanneer therapie geïndiceerd is, wordt een doelstelling geformuleerd en een behandelplan opgesteld, afhankelijk van de problematiek.
D.m.v. gerichte oefeningen, die door ons dusdanig aangeboden worden dat het door het kind als een leuk spel ervaren wordt, proberen wij de kinderen de motorische vaardigheden aan te leren waar het kind in achter blijft of wij trachten hiermee de houding te verbeteren.
De behandelfrequentie is meestal 1 keer per week gedurende een half uur. Het totaal van het aantal behandelingen hangt af van wat er aan de hand is. Voor schrijfproblemen kunt u rekenen op 3 – 6 maanden (12 – 24 keer), voor motorische achterstand moet u op tenminste 6 maanden rekenen.
De behandelingen vinden plaats:
Mocht er bij het kind nog een nevendiagnose gesteld zijn (bijv. bepaalde gedragsproblemen, of problemen met spraak/taal) dan hoeft dat geen belemmering te zijn voor kinderfysiotherapeutische behandeling. Wij zullen elke keer goed kijken of kinderfysiotherapie de hoogste prioriteit heeft, of dat andere therapieën voorrang hebben.